OM BEHANDLINGEN
HVORDAN FOREGÅR BEHANDLINGEN?
SAMTALE
En Body SDS behandling kan starte med en kort samtale, hvor vigtige problemstillinger drøftes.
I løbet af behandlingen vil du muligvis blive overrasket over, at terapeuten både nævner det psykiske og fysiske aspekt. Det skyldes, at Body SDS arbejder med idéen om det hele menneske – vi mener, at der er en sammenhæng mellem fysik og psyke, og at traumer og følelsesmæssige anstrengelser kan sætte sig i kroppen. Flere klienter oplever, at behovet for dialog til en Body SDS behandling kan opstå som følge af, at spændinger frigøres, hvorfor terapeuten kan bruges som sparringspartner. Derfor sammenføjes behandlingen løbende med samtaleterapi efter behov.
PÅKLÆDNING
Du ligger skiftende på ryggen og maven med et tæppe over dig til behandlingen. For at opnå den bedste effekt af vores behandling anbefaler vi, at du ligger afklædt i trusser/ underbukser og evt. en bh eller undertrøje. Du bliver behandlet på begge sider af kroppen.
RESULTATER
Du vil opleve et fantastisk velvære. Din krop vil føle sig lettet og afslappet og dit overskud større. Dit åndedræt ubegrænset og din krop friere til at bevæge sig med. Din krops gemte ressourcer vil forstærkes, og du vil som oftest have en følelse af lethed i kroppen.
BIVIRKNINGER
Efter endt behandling kan der opleves en ømhed i kroppen. For langt de fleste forsvinder denne ømhed hurtigt igen, men skulle den fortsætte, kan det afklares med en kort justering.
Hvis du i en længere periode har undertrykt smerter, kan du også opleve, at du lige efter en behandling får mere ondt. Dette skyldes, at du tidligere ikke har haft kontakt til denne del af din krop, og den nu er blevet bevidstgjort. Vi er af den overbevisning, at hvis du ikke får løsnet op for undertrykte smerter, vil risikoen for yderligere skavanker eller sygdomme på sigt være større.
I tilfælde, hvor der er åbnet op for undertrykte smerter, kan det kræve yderligere behandlinger.
Der kan også være følelsesmæssige bivirkninger efter en behandling. De kan klares bl.a. ved en kort telefonsamtale eller om nødvendigt en hurtig efterfølgende behandling som opfølgning.
ANTAL BODY SDS BEHANDLINGER/BEHANDLINGSFORLØB
Der er intet facit for, hvor mange behandlinger man skal gå til, eller hvor ofte. Mange kommer for at forebygge livsstilssygdomme og for at øge sit velvære, hvorfor hyppigheden af Body SDS behandlinger er op til den enkelte. Desværre kommer størstedelen først til behandling, når skaden er sket – og jo længere man har gået med en skade, desto længere vil den normalt tage at få rettet op på.
I alle tilfælde vil du altid kunne spørge din Body SDS-terapeut til råds, hvor I sammen vil kunne udarbejde et behandlingsforløb, der passer til dig.
Claus Nisbeth
LEDBEVÆGELSER SOM VIRKER
Under behandlingen kan der forekomme ledbevægelser, som ikke kan sammenlignes med almindelige manipulationsteknikker.
Bløddelsbehandling er en helt central del i Body SDS-behandlingen, der har udviklet en lang række af manuelle teknikker til blødgøring af de periartikulære strukturer og til afbalancering af spændingsasymmetrier i bevægeapparatet. Body SDS anvender en række af indirekte funktionelle teknikker til yderligere afbalancering af overbelastede ledkomplekser.
I praksis følges førstnævnte teknikker af ledbevægende teknikker omfattende ledartikulering og ledmobilisering. Ledartikulering udføres som en generel rotation og/eller traktion over flere led inden for enkeltleddenes fysiologiske grænse. I en Body-session udføres ledartikulering med langsom til middel hastighed, kort vægtarm og varierende kraft. Ledmobilisering udføres som en pumpebevægelse generelt over flere led, igen altid inden for enkeltleddenes fysiologiske grænse.
Det er vigtigt at understrege, at Body SDS ikke anvender manipulation eller andre indgreb, der foregår i det para-fysiologiske område af leddenes bevægelighed.
Det kan desuden påpeges, at de blide ledartikulerende og ledmobiliserende teknikker, som Body SDS har udviklet, har været anvendt siden 1950, uden at der har været rapporteret alvorlige komplikationer, såsom påvirkning af vertebralis arterien, skader på nerverødder eller rygmarv, som er kendte risikofaktorer ved brug af manipulation.
FORKLARING PÅ ORD:
Periartikulære strukturer
De vævsstrukturer der ligger omkring leddet.
Indirekte funktionelle teknikker
Her arbejdes der væk fra leddets restriktive barriere og væk fra den smertefulde retning.
Ledartikulering
Articulus er latin og betyder led. Ved artikulering forstår man en ledfrigørelse uden impuls. Det er en direkte teknik, idet kraft og bevægelse primært er rettet imod led/leddenes restriktive barriere, og indenfor enkeltleddenes fysiologiske grænse.
Ledmobilisering
Det skal bemærkes at mobilisering er et ord der bruges forskelligt i forskellige sammenhænge, når ledfrigørende teknikker beskrives. Det kan i princippet dække over en række teknikker der genskaber leddets bevægelighed. Her er det vigtigt at understrege at den teknik man så beskriver, er en teknik der udføres indenfor enkeltleddenes normale bevægelighed..
Manipulation
Beskrives som en mobilisering med impuls der foregår i det parafysiologiske område af leddenes bevægelighed. Teknikken udføres altid meget specifik på et enkelt led, og med høj hastighed og lav amplitude.
Generelt om leddenes bevægelighed
Når man beskriver ledfrigørende teknikker kan det være en hjælp kort at kigge på leddenes bevægelighed i forhold til barrierekonceptet. Vi vil prøve at introducere konceptet ved følgende eksempel:
Prøver du at bevæge din pegefinger max. bagover kun med fingerens egne musklers hjælp møder du fingerens fysiologiske barriere, inden for denne barriere har du fingerens aktive bevægelighed. Tager du nu fat om pegefingeren med den anden hånd og trækker fingeren bagover, stiger modstanden hurtigt, til sidst er alt elasticitet og modstand taget op fra led og væv, og der er en fast elastisk modstand, du har nu mødt den elastiske barriere, der samtidigt beskriver leddets passive bevægelighed. Efter den elastiske barriere er nået er der stadigvæk en meget lille bevægemulighed inden den anatomiske barriere mødes, denne yderligere lille bevægemulighed kaldes det para-fysiologiske rum. Bevægelse ud over den anatomiske barriere vil bryde leddets integritet og medføre vævsskade.
Leddets normale passive og aktive bevægelser er således afgrænset af henholdsvis de elastiske og fysiologiske barriere. Er et led/ledkompleks begrænset i den normale bevægelse, siges der at være en restriktiv barriere. Det restriktive barriere er ikke nødvendigvis lokaliseret i selve leddet, men kan være i vævsstrukturerne omkring leddet.