Bestil tid på 33 32 30 90 eller Book her

Kurv

Ingen varer i kurven.

Booking

Børn og unge der kæmper med angst

Træk vejret – et simpelt og effektivt værktøj til unge der kæmper med angst.

Når angsten bliver begrænsende og hæmmer livskvaliteten kan et redskab til at bearbejde angsten være at genfinde kontakt med kroppen.

Angst er et stigende problem i vores samfund, ikke mindst blandt unge. Et af problemerne er, at vi bliver mere og mere fjerne fra kroppen gennem det liv vi lever. Angst er i høj grad en tilstand, der er tæt forbundet med kroppen.

Angst er en grundfølelse. Den opstår som et urgammelt signal i kroppen, og giver signaler om livstruende fare på færde når man føler stress. I dag er der ikke samme fare for at der virkelig skal ske os noget livstruende men følelsen/signalet i kroppen er den samme, og især hos mennesker med angst.

Zarbina Lill Anderen er supervisor hos Body SDS i Parken i København. Hun oplever at angst hos børn og unge opstår af forskellige årsager. Læs mere om behandling af børn her.

Når et krav eller pres indre som ydre bliver for meget, udvikler det sig ofte til angst, og så har man svært ved at rumme det. En af de ting der sker er, at vi holder op med at trække vejret ordentligt. Åndedrættet bliver overfladisk, og vi har svært ved at mærke os selv” siger Zarbina.

Det overfladiske åndedræt er, ifølge hende, kroppens forsvarsmekanisme for at undlade at mærke angsten, fordi det er en ubehagelig følelse.

Stort pres både indre og ydre

Angsten skyldes ofte pres fra omgivelserne, krav og forventninger i skolen, gruppedynamikken fra de jævnaldrende om at skulle være på en bestemt måde.  Oftest opstår angsten også fra et stort indre pres fra de unge selv. De har opsat nogle næsten umenneskelige idealer for sig selv, som de naturligt oplever presset ved, at skulle leve op til. De vil gerne præstere og har en forventning til dem selv om at kunne være med i alt, se ud på en bestemt måde, klare sig godt i skolen, til sport og sociale aktiviteter.

Tidens trend, med påvirkning fra de sociale medier hvor referencen bliver de andres meget positive, ofte overfladiske og glamourøse hverdagshistorier gør presset endnu større. Så må de helt naturlige følelser som træthed, behovet for hvile, at være lidt alene og finde roen, og længslen efter ægte autentisk nærvær overhøres.

Mange unge er ikke trænede i at lytte ind af men søger ofte svarene på det ”rigtige liv” uden for sig selv. De ignorerer kroppens signaler, og den naturlige og tætte sunde kontakt til kroppen forsvinder” siger Zarbina.

Som forældre, kan vi have svært ved at overskue at vores børn bliver angste for fx, at sove alene på deres værelse, overnatte hos venner, tage på lejrskole eller gå på scenen til klassens årlige teateropvisning. Når vi, med de bedste intentioner, støtter dem i at undgå disse situationer, afholder vi dem også for at træne deres selvstøtte. Det kan ubevidst være med til at bibeholde og forværre deres angst. Kunsten er at begynde at lære at være sammen med angsten så den ikke overtager helt.

Dybe åndedræt skaber ro

Hvis du oplever angst, er der, ifølge Zarbina, stor sandsynlighed for, at du ikke er i god kontakt med din krop. Derfor har mange angstramte ofte et meget overfladisk åndedræt, og musklerne til at trække vejret med er spændte.

Body SDS- behandlingen hjælper med at skabe ro i kroppen ved først at afspænde den gennem Body SDS-massage sammen med en bestemt åndedrætsteknik for bedre at løsne og afspænde kroppen.

Vi skaber et rum hvor det bliver muligt at få kontakt til angsten. Gennem det vi kalder grundåndedrættet, hvor du trækker vejret dybt fra mellemgulvet frem for kun i den øvre del af brystkassen. Under behandlingen kommer der måske et kort øjeblik, hvor du faktisk kan møde angsten. I stedet for at løbe væk, ser du angsten i øjnene og mærker den. Det er nemmere at gøre med støtte fra en person, du oplever, kan rumme dig og som ikke bliver forskrækket over din reaktion når angsten kommer til udtryk” fortæller Zarbina

Forløsende at kunne sætte ord på angsten

De unge vil helst fremstå selvsikre med styr på tingene, men alle mennesker har begrænsninger, og det at være i kontakt med sine begrænsninger kan være enormt skamfuldt, hvis du føler dig alene eller forkert. De unge pakker derfor ofte angsten ind, fordi de ikke ved bedre. Men det forstærker blot de uforløste følelser.

Under en Body SDS- behandling er der også mulighed for at sætte ord på den angst som måske længe har været undertrygt og begrænsende for følelsen af glæde og frihed i hverdagslivet” siger Zarbina.

Mit Indre Rum – samtale med kroppen

Body SDS´ grundlægger Ole Kåre Føli skriver bl.a. i sin bog ”Mit indre rum ” om hvordan han selv som 11 årig med angst og opdagede det dybe åndedræt, vejrtrækningen helt ned i maven, som det vigtigste værktøj til at genoprette forbindelsen til kroppen og dermed opnå større indre ro.
Læs meget mere om bogen og køb her.

Body SDS Parken har kropsterapeuter, som har specialiseret sig i Body SDS-behandling til børn og unge se priser og book en tid.

< class="subpage-top-unit__content__inner__headline">Børn og unge der kæmper med angst
< class="subpage-top-unit__content__inner__headline">Børn og unge der kæmper med angst