Derfor bør kål spille en vigtig rolle i din kost
Spiser du nok kål?
Læs med her og bliv klogere på hvorfor kål bør være en vigtig ingrediens i din kost.
Du kan finde inspirerende opskrifter med kål i vores kogebog Sund & Frisk
Kål er guld
Når du spiser kål, får du et skud letfordøjelige proteiner, aktive enzymer samt en skattekiste af vitaminer og mineraler. Kål er også en fantastisk kilde til klorofyl, en stærk antioxidant kendt for sine rensende egenskaber.
5 gode helbredsmæssige grunde til at spise kål
Der er store gevinster for dit helbred ved at spise kål – her får du fem af dem:
- Rig på næringsstoffer
Kål, uanset typen fx grønkål, rødkål, savoy eller spidskål, er gode kilder til vigtige næringsstoffer som vitamin C, K, B6, folat, kostfibre og mineraler som kalium og mangan. Disse næringsstoffer spiller en afgørende rolle for, at din krop kan fungere optimalt. Flere af kroppens vigtige funktioner kan støttes ved at spise kål – fx immunsystemet, blodcirkulation og knoglestyrke. - Antioxidanter:
Kål indeholder en række antioxidanter som flavonoider og glucosinolater, der bidrager til at bekæmpe frie radikaler i kroppen. Antioxidanterne hjælper med at beskytte celler mod skader, hvilket potentielt kan reducere risikoen for kroniske sygdomme som kræft og hjertekarsygdomme. - Antiinflammatoriske egenskaber:
Kål har antiinflammatoriske egenskaber, der kan mindske inflammation i kroppen og støtte kroppens evne til at forbygge og bekæmpe sygdomme relateret til inflammation som fx leddegigt og kroniske tarmsygdomme. - God fordøjelse:
Kål er en god kilde til kostfibre, som er vigtige for din fordøjelse. Kål nærer de gode bakterier i tarmen, der beskytter dit immunforsvar og producerer essentielle næringsstoffer. Fermenteret kål som fx kimchi har en antiinflammatorisk effekt takket være de probiotiske bakterier, der dannes under fermenteringen. Når du spiser fiberrige fødevarer som kål, kan det hjælpe med at regulere blodsukkeret, opretholde en sund vægt og fremme en følelse af mæthed. - Forebygger hjertekarsygdomme og osteoporose:
Ved jævnlig indtagelse af kål kan det være forebyggende for hjertekarsygdomme. Kåls indhold af fibre og antioxidanter kan bidrage til at sænke niveauer af kolesterol og blodtryk. Kål indeholder også meget K-vitamin, som er med til at styrke knoglerne og kan det minimere risikoen for at få osteoporose.
Kål kan drille fordøjelsen
Nogle mennesker oplever oppustethed og luft i maven efter at have spist kål, især hvis de spiser store mængder helt rå kål. Det skyldes det høje indhold af visse sukkerarter og fibre i rå kål, som tarmen i nogen tilfælde kan have svært ved at håndtere. Prøv at dampe, let koge eller stege kålen, hvilket vil gøre kålen lettere at fordøje og mindske risikoen for fornemmelsen af at blive oppustet. Men udkog eller oversteg ikke kålen – gør det let, så du samtidig bevarer så mange som muligt af de gode vitaminer og mineraler fra kålen. Hver persons tarmfølsomhed er forskellig, så det kan være en god idé at eksperimentere med forskellige tilberedningsmetoder og mængder af kål for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for din egen mave.
Alverdens måder med kål
Tænk ud af boksen, når du bruger kål. Det findes mange andre retter end den traditionelle stuvede grønkål, som du måske kender fra din barndom. Prøv kål i din smoothie, damp kål til din salat, gril kål som fyld til en lækker sandwich eller prøv at lave kål-chips som snacks. Vi har samlet flere gode opskrifter med kål i vores bog “Sund & Frisk” – find den på vores hjemmeside: Sund & Frisk.
Kål er billigt og nemt at dyrke
Når du spiser kål, er det ikke kun din krop, du gavner. Du gavner også din pengepung og miljøet. Og så kan du nyde synet af kål og få det til at vokse de fleste steder.
Her er flere virkelig gode måder og fordele ved at invitere kål ind i dit liv:
- Kål er en perfekt grøntsag at dyrke her i norden, hvor klimaet veksler mellem varme og køligere temperaturer. Kål er hårdfør og kan modstå selv de lave temperaturer, så den kan dyrkes året rundt.
- Kål kræver ikke meget plads – du kan dyrke den på alt fra marker til køkkenhaven, højbede, krukker og altankasser.
- Kål er dekorative, og det er populært at dyrke kål blandt blomster og andre planter i haven. Kål bruges også ofte til at sammensætte en smuk og spændende blomsterbuket.
- Kål har i generationer tilbage været en grøntsag, som er blevet dyrket i Danmark og gør det heldigvis stadigvæk. I supermarkederne er det let at finde kål dyrket lokalt, så når vi tænker på miljøet og det bæredygtige måltid, skal kålen derfor ikke transporteres langt for at lande hjemme i dit køkken.
- Kål er en grøntsag, der ikke koster alverden at dyrke eller at købe, og er derfor en let kilde til sunde næringsstoffer, som ikke sprænger madbudgettet.
Kål, din nye bedste ven?
Vores ønske med denne artikel til dig er, at du er blevet klogere på kål og måske overbevist om, at kål fortjener en fast plads i dit køkken. Med sin skattekiste af næringsstoffer og uendelige muligheder i madlavningen har kål ikke kun mange sundhedsmæssige fordele, men også en mulighed for at nytænke dine måltider på sjove, billige og næringsrige måder. Uanset om det er råt, dampet, stegt eller fermenteret, understøtter kål både dit helbred og miljøet. Vi håber, du giver kålen en chance for at vise sit værd og berige din dagligdag med både smag og sundhed.