Bestil tid på 33 32 30 90 eller Book her

Kurv

Ingen varer i kurven.

Booking

Spis dig til et stærkt immunforsvar

Spis dig til et stærkt immunforsvar

Hvad du spiser spiller en rolle, når det handler om at styrke dit immunforsvar og bevare et stærkt immunforsvar. Desværre spiser alt for mange af os ikke nok friske frugter, grøntsager og andre fødevarer, vi har brug for – for at holde os sunde året rundt. Du kan ikke bare spise en appelsin eller grapefrugt og forvente et hurtigt boost af C-vitamin for at forebygge en forkølelse. Et virkelig sundt immunsystem afhænger af en afbalanceret blanding af vitaminer og mineraler over tid, plus et normalt søvnmønster, en sund tarmflora, en vis portion motion og livsglæde ikke mindst. Læs her om, hvilke madvarer du skal vælge, for at få de immunstyrkende vitaminer  og mineraler ind i din hverdag.

C-vitamin

Du kender sikkert til C-vitamins forbindelse til immunsystemet, men vidste du, at du kan få det fra meget mere end bare citrusfrugter? Bladgrøntsager, grønne grøntsager som spinat og grønkål, peberfrugt, rosenkål, jordbær og papaya er også fremragende kilder. Faktisk er C-vitamin i så mange fødevarer, så de fleste mennesker har ikke brug for at tage kosttilskud, medmindre en læge tilråder det.

Vitamin E

Ligesom C-vitamin, kan E-vitamin være en stærk antioxidant, der hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner. Mandler, jordnødder, hasselnødder og solsikkefrø er alle rige på vitamin E. Så er der spinat og broccoli, hvis du foretrækker at øge dit indtag gennem måltider snarere end snacks.

Vitamin B6

Dette vigtige vitamin, som er en del af næsten 200 biokemiske reaktioner i kroppen, er kritisk i forhold til hvordan dit immunforsvar fungerer. Fødevarer med højt vitamin B6 omfatter bananer, magert kyllingebryst, fisk som tun, kartofler og kikærter.

Vitamin A

Vitamin A finder du i rige mængder i mad med farverige forbindelser kaldet karotenoider – gulerødder, søde kartofler, græskar, cantaloupe-melon og squash – er alle gode kilder. Kroppen omdanner disse karotenoider til A-vitamin, og de har en antioxidant effekt som er med til at styrke immunforsvaret mod infektioner.

Vitamin D

Immunforsvaret er helt afhængigt af D-vitamin. Forskerne har studeret de såkaldte dræber-T-celler, som immunforsvaret eksempelvis bruger til at bekæmpe bakterier, virus og kræft med, og de har fundet ud af, at dræber-T-cellerne ikke kan virke uden D-vitamin. Du finder D-vitamin i fødevarer som fede fisk (laks, makrel, tun og sardiner) og så får du også D-vitamin fra solens stråler.

Folat / folinsyre

Folat er den naturlige form og folinsyre er den syntetiske form af B9, og det tilsættes ofte til fødevarer på grund af dens sundhedsmæssige fordele. For at få mere folat, skal du tilføje flere bønner og ærter til din tallerken på regelmæssig basis samt bladgrøntsager. Du kan også få folinsyre i berigede fødevarer (tjekke etiketten) såsom beriget brød, pasta, ris og andre 100 procent fuldkornsprodukter.

Jern

Jern, som hjælper din krop med at transportere ilt til cellerne, kommer i forskellige former. Din krop kan lettere optage “hæm jern,” som er i rigelige mængder i magert fjerkræ, såsom kylling og kalkun, plus skaldyr. Men vegetarer behøver ikke være bekymrede, du kan få andre former for jern i bønner, broccoli og grønkål.

Selen

Selen synes at have en kraftig indvirkning på immunsystemet, herunder mulighed for at bremse kroppens overaktive reaktioner på visse aggressive former for kræft. Du kan finde det i hvidløg, broccoli, sardiner, tun, paranødder og byg.

Zink

Zink synes at hjælpe med at bremse immunrespons og kontrollerer betændelser i kroppen. Du kan finde zink i østers, krabber, magert kød og fjerkræ, bagte bønner og kikærter.

Magnesium

Magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen. Mineralet har antioxidant virkning og indgår i immunforsvarets funktion. Mange forskere hævder, at de fleste mennesker i den vestlige verden mangler magnesium. Mangelsymptomerne er mange, men de hyppigste er muskelkramper og uro i benene. Du finder magnesium i græskarkerner, frø, nødder og mandler, fuldkorn, havre og brune ris, i bønner og grønne grøntsager.

Læs også Fedtstoffer der styrker immunforsvaret

—————-

Kilder

http://health.clevelandclinic.org/2015/01/eat-these-foods-to-boost-your-immune-system/http://videnskab.dk/krop-sundhed/d-vitamin-er-immunforsvarets-batterihttp://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/magnesium/